Fotograf: Christian Finker

Kikkerttest: Kom tæt på naturen

Enhver friluftsentusiast med respekt for sig selv har brug for en ordenlig kikkert. Men hvilken skal man vælge? Vi har testet seks forskellige kikkerter fra vores webshop, som helt sikkert er et kig værd. 

30. november 2016

Uanset om du er en garvet fuglekigger, skarp jæger eller bare er nysgerrig på naturens forunderlige verden, så er nøglen til et godt kig: en kikkert.

Men en kikkert er ikke bare en kikkert, og det kan være svært at vælge blandt de mange på markedet.

Vi har derfor testet seks forskellige kikkerter fra DN Butikken, så du kan finde lige præcis den kikkert, som passer til dit behov.

Sådan gjorde vi

Vores helt egen fuglenørd og kikkertekspert, biolog Jan Pedersen, har personligt testet de forskellige kikkerter. Alt fra håndtering til fokusering er blevet undersøgt nøje.

Han har været vågen dag og nat, trodset vind og vejr, og kigget det danske landskab tyndt. Og hans konklusion er klar:

- Pris og kvalitet hænger tydeligt sammen. Men løbet imellem de forskellige kikkerter er tæt, og jeg har fundet flere rigtigt gode køb til dem i midterfeltet, som ønsker sig en god kikkert til en fornuftig pris.

Test af kikkerter

Se hvordan de forskellige kikkerter klarede sig i kikkerttesten her.

Steiner Safari Ultrasharp 8x30

Safari Ultrasharp 8x30 er feltets billigste og samtidig eneste såkaldte porroprisme-model. Det giver kikkerten et traditionelt udseende og gør den let at bruge.

Den er nem at holde stille, er solid, gengiver gode farver og har en virkelig fin dybde i billedet, der samtidig er rimeligt bredt.

Det giver tilsammen en rigtig god begynderkikkert til gåture og til safari.

Pris: 1.675 kr. 
Medlemspris: 1.399 kr.Steiner Observer 8x42

Observer 8x42 er feltets største model. Den har mange gode egenskaber, men har også testens mest begrænsede synsfelt. Til gengæld er kikkerten pivskarp helt ud til randen.

Den gengiver generelt levende og varme farver, og har et godt skarpt billede uden rulninger i horisonten. Observer har fin 3-D gengivelse, men mangler ligesom Safari Ultrasharp de sidste mikrodetaljer i forhold til dyrere Steiner modeller.

Indpakningen er kraftig og udstråler holdbarhed ved utilsigtede tab og fald.

Fokuseringen går blødt og præcist på 1,5 omgange fra nærgrænse til uendelig. Øjenstykkerne er gode, men kan virke lidt korte.

Pris: 2.400 kr. 
Medlemspris: 2.199 kr.

 

Steiner Ranger Xtreme 8x32

Xtreme Ranger 8x32 er der tydeligvis kræset for. Den er feltets mest kompakte kikkert og har et meget stort synsfelt på 133 m med dejligt levende og mættede farver. Det kombineret med et overbevisende 3-D billede med stor dybdeskarphed giver en kikkert, som er perfekt til gåture, jagt og fuglekig.

Øjenstykkerne er gode og har Steiners karakteristiske flapper, som faktisk er effektive til at lukke udefrakommende lys (og vind) af.

Randskarpheden er god, og indpakningen er smart, robust og vandtæt helt ned til 3 m dybde.

Ranger Extreme er samlet set en fantastisk kikkert, som jeg tror, at de fleste vil elske.

Pris: 4.159 kr. 
Medlemspris: 3.799 kr.

 

Focus Eagle 8x42

Eagle 8x42 er en kompakt kikkert, hvor du får meget kikkert for pengene. Synsfeltet er ikke feltets bredeste, men til gengæld er billedet skarpt til kanten uden tendens til at ”bule” eller rulle med horisonten.

Det særlige ved Eagle-modellen er den lange vandring på fokusskruen. Tre hele omgange fra nær til uendelig. I praksis giver det oplevelsen af at kunne finjustere billedets skarphed. Denne funktion kan drille lidt, hvis du kikker ud over havet og en fugl pludselig lander for foden af dig.

Farverne er absolut godkendte, men ikke helt så levende som de bedste af Steiners.

Pris: 2.620
Medlemspris: 2.220 kr.

 

Focus Falcon 8x42 

Falcon 8x42 er udstyret med fantastiske ED-objektiver, som selv i dybskumring giver et meget lysstærkt billede. Synsfeltet er med sine 136 mm feltets bredeste.

Trods et generelt skarpt tegnet billede anes en svag ”rulning” langs horisonten ved panorering. Det giver især ved hurtige bevægelser et lidt ”levende” billede.

Farvegengivelsen er til gengæld god, og mikrodetaljer i billedet står skarpt.

Kikkerten kommer lidt til kort i kulde, fordi fokusskruen ikke er særligt vante-venlig.

Til sidst men ikke mindst skal Falcon-modellen kun bruge 1¼ omgang fra nærgrænse til uendelig, hvilket kan gøre den mere besværlig at indstille.

Pris:
 3.469 kr. 
Medlemspris: 2.799 kr.

 


Kowa SV 8x32

Kowa SV 8x32 var en positiv oplevelse fra første kik: feltets bredeste synsfelt, 136 m, superlækkert greb og silkeblød fokusskrue.

Billedet er meget skarpt og lyst, selv i møgvejr, men den kan ikke følge med Focus Falcon i mørket, fordi den mangler de fineste mikrodetaljer.

Billedet i Kowa’en er frem for alt roligt med kun lidt uskarphed i randen. Men der er ingen rulning i horisonten og alt står som det skal.

Fokuseringen går som en leg fra 1,5 m til uendelig på 1,5 omgange. Mange kikkertfirmaer kunne lære noget her.

Øjestykkerne er fine, og kikkerten har som den eneste tre distinkte stop fra helt i til brillebrugere til helt ud, hvor alt falder på plads.

Pris:
1.895 kr. 
Medlemspris: 1.699 kr.

 

Find udvalget af kikkerter i vores webshop

 

 

Hvad anbefaler eksperten?

Bedst i test - Steiner Ranger Xtreme

Steiner Ranger Xtreme 8x32 gør alt fremragende, og er derfor den kikkert, som er bedst i test! Det er dens meget kompakte format og dens evne til at gengive farver, der ligner noget fra Photoshop, der gør den til en vinder.

At den så også er skabt til regn, slud og alle de andre udfordringer, som du kan give den i mange år frem, gør blot pakken fuldkommen.

Pris: 4.160 kr.
Medlemspris: 3.799 kr.


 

Bedst til prisen - Kowa SV 8X32

DN Butikkens absolut bedste til prisen må være Kowa SV 8x32!

Kikkerten har alt, hvad man kan forlange til en god pris. Kikkerten er feltets letteste, og er meget nem at håndtere og bruge i praksis. Den kan blive en god faste følgesvend, som hurtigt kan tages frem fra tasken, når den rigtige fugl flyver forbi.

Den har i hvert fald ekspertens varmeste anbefalinger.

Pris: 1.895 kr.
Medlemspris: 1.699 kr.

Begynderens bedste - Steiner Safari ultrasharp 8x30

Hvis vi kaster alle kikkerterne i hænderne på mindre erfarne kikkertbrugere og beder dem om at pege på ”deres favorit”, så vælger to ud af to forsøgspersoner Steiner Safari Ultrasharp 8x30 som deres foretrukne.

For dem handler oplevelsen meget om at holde en kikkert roligt imellem hænderne. Det kan denne levere, og derfor får den prisen som begynderens bedste.

Pris: 1.675 kr. 
Medlemspris: 1.399 kr.

Find de forskellige kikkerter på vores webshop.

Kontakt

Jan Pedersen
Naturmedarbejder

31 19 32 39
jap@dn.dk

Nyhedsbrev

Få nyt om natur og miljø og tips til en grøn hverdag.

Hvilke nyhedsbreve vil du gerne modtage?