Den grimme gæsling

Det er sjældent, at eventyr bliver til virkelighed. Det er ikke desto mindre, hvad der er sket i H.C. Andersens eget hjemland; Danmark. Her har en svanefamilie besluttet sig for at adopterer en gæsling.

2. november 2016 

I Fælledparken i København har en gæsling de sidste mange måneder levet side om side med en svanefamilie. Hvorfor de til tider lidt aggressive fugle har taget gåsen til sig, danner forundring hos biologer såvel som hos befolkningen.

Ifølge Thomas Neumann, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening, kan der være flere forskellige årsager til, at svanerne har accepteret den lille udstikker.

- Den mest plausible årsag er nok, at der er en forvirret gås, der har lagt et æg i svanens rede, siger han og henviser til H.C. Andersens eventyr, hvor en svane højst sandsynlig gjorde sammen fejltagelse med sit æg.

Dog forklarer han, at der også kan være andre årsager til det mærkelige naturfænomen.

Sidespring eller ombytning?

Mennesker kan for eksempel have forbyttet æggene eller den nyudklækkede gæsling kan have forvildet sig ind hos den forkerte familie.

En ting er dog sikkert, der er ikke tale om et sidespring fra svanens side.

- Selvom gæs og svaner i teorien kan parre sig, så sker det uhyre sjældent, og hvis det endelig sker, så er der ikke nogen tvivl om det. Man kan simpelthen se det, hvis det er en blandingsfugl, siger Thomas Neumann med sikkerhed i stemmen.

Gæslingen på billedet er uden tvivl, ifølge Thomas Neumann, skabt af to gåseforældre.

Vinteren bliver ikke et eventyr

Hvor svaner sagtens kan overleve i de snebeklædte danske landskaber, så er gæs trækfugle.

Derfor får gæslingen svært ved at blive ved sin adoptivfamilie til vinter.

- Svanen har en bedre fjerdragt så at sige, den kan bedre holde på varmen, forklarer Thomas Neumann.

Udover den varme fjerdragt så er der også større risiko for, at gæslingens mad forsvinder. Gæs lever nemlig primært af at græsse, og kommer der sne, så bliver græsset dækket af det.

Svaner derimod spiser mad på bunden af søer, og det tager længere tid for søerne at fryse til, end det tager for græsset at blive dækket af sne.

- Derfor er det svært at sige, hvilken fremtid den forvirrede lille fugl går i møde. Svaner har jo også en meget længere hals end gæs har, derfor er det lettere for dem at nå maden, siger Thomas Neumann.

Men en ting er sikkert, den lille gæsling kan leve i lykkelig uvidenhed i hvert fald et stykke tid endnu.

 

Kontakt

Thomas Neumann
Naturvejleder

30 23 37 70
neumann@dn.dk

Kontakt

Freya Kamille Nielsen
Journalist-praktikant

Tlf. 2928 7539
freya@dn.dk 

Nyhedsbrev

Få nyt om natur og miljø og tips til en grøn hverdag.

Hvilke nyhedsbreve vil du gerne modtage?