Børn og voksne hygger sig med svampejagt i naturcenter Herstedhøje 

Naturens gratis legetøj: Svampe

I efteråret byder skoven indenfor til svampejagt. Det er dog ikke alle svampe, der gerne vil spises, men så kan de bruges som legetøj i stedet. 

19 oktober 2016 

Skoven fremviser lige nu sine fineste farver, og skovbunden gemmer på gratis legetøj til børnene.

Selvom det er koldt, kan en svampejagt give højt humør til både voksne og børn. 

Stinksvamp

Svampen går også under navnet 'hekseæg'. Hekseæggene er gummiagtige som små hoppebolde.

De starter som hvide æggelignende kugler i skovbunden. De bliver 3-7 centimeter store, og er tunge og geléagtige i hånden.


Foto: Tomasz Przechlewski/ Flickr

De hvide kugler lugter ikke endnu, og hvis I skærer dem igennem, kan I se en gelémasse med en hvid, mandelformet del i midten. Den kan spises, og smager lidt af nødder.


Foto: Jason Hollinger/ Flickr

Hvis I finder et hekseæg, så lad være med at tage det med indendørs. Når hekseægget efter nogle dage er klar til at vokse videre, går det nemlig hurtigt, og så lugter det fælt. 

Hvis man vil have stillet sin nysgerrighed, så kan man lade svampe voksne under et glaslåg. På den måde kan man se svampens udvikling uden at blive udsat for den fæle lugt. 

Svampen lugter også i skovbunden, og her tiltrækker den sorte del af svampen fluer. I gamle dage blev den kaldt præstepik - af åbenlyse grunde. 

 

Foto: Greg Gilbert/ Flickr

Støvbolde

Støvboldene er svampede at mærke på. Unge eksemplarer er hvide hele vejen igennem. Hos støvboldene dannes sporerne inden i den runde svamp, hvor de ligger mellem en masse elastiske tråde.

Nogle arter af støvbolde kan faktisk spises. Det gælder for eksempel krystalstøvbolde, men de skal spises, når de er unge og helt hvide indeni.

Støvboldene åbner sig oftest med et lille hul i toppen, og når regndråber eller børn prikker til den modne svamp, ryger sporerne ud som en lille støvsky i skovbunden.


Foto: Jacinta lluch Valero/Flickr

Det ligner røg, men det er kun fordi, der er så mange sporer, og de er så små.

Støvboldenes videnskabelige navn 'Lycoperdon' betyder 'ulvefis', som er svampens folkelige navn mange steder. I gamle dage troede man, at det var pruttende ulve, der skabte de brune støvskyer i skovbunden.

Kæmpestøvbolden kan blive basketbold-stor og har det største antal "børn" for alle levende væsner i naturen. En kæmpestøvbold kan indeholde 17 billioner sporer.

Bruskbolde

Bruskboldene er hårdere end støvbolde og lidt lysegule. De kan have en smuk sort-lilla farve, hvis man skærer dem over. 


Foto: Bjørn S./ Flickr 

Bruskbolde er også fulde af støv, ligesom støvbolde, men de åbner sig ikke med et pænt rundt hul i toppen.

De sprækker i stedet i overfladen. Almindelig bruskbold vokser altid på sur jordbund.

Den kan ikke spises, for den er faktisk er den lettere giftig. Men den er fortrinlig som legetøj. Den modne svamp eksploderer nemlig i en sky af sporer, hvis den kyles mod et træ.

 

 

 

Kontakt

Ole Laursen
Funktionsleder for Frivillige, Børn & Unge

23 44 12 19
ola@dn.dk

Kontakt

Freya Kamille Nielsen
Journalist-praktikant

Tlf. 2928 7539
freya@dn.dk 

Nyhedsbrev

Få nyt om natur og miljø og tips til en grøn hverdag.

Hvilke nyhedsbreve vil du gerne modtage?