Ugunstige skove – når sandheden kommer frem

I 2013 lykkedes det at få Naturstyrelsen til at fortælle EU sandheden om naturen i de danske skove: Det står galt til.

Ugunstig skov

Skovsminkesagen blev vundet i 2013.

Natura 2000-områderne er kronjuvelerne i Danmarks og hele Europas natur. Desværre er meget af naturen – også i disse områder – i elendig forfatning.

Det er slemt nok i sig selv, men endnu værre bliver det, hvis myndighederne åbent erkender, hvor galt det står til. 

I skovene mangler der levesteder til dyr, planter og svampe. Der er alt for få gamle, døende og døde træer, vandhuller, lysninger og blomstrende buske, fordi skovene i flere hundrede år er blevet ensrettet efter en fast skabelon, som alene har fokuseret på træproduktion.

I 2013 lykkedes det efter flere års hårdt pres fra DN og andre grønne organisationer at få Naturstyrelsen til at fortælle EU sandheden om naturen i skovene: Det står galt til!

Formelt hedder det, at skovnaturtyperne har stærkt ugunstig bevaringsstatus. Ved den forrige indrapportering til EU i 2007 havde Naturstyrelsen ellers i modstrid med forskernes anbefalinger bestemt, at skovnaturen havde det fint nok, og altså havde gunstig bevaringsstatus.

Det blev kaldt Skovsminkesagen, og omsider vandt de grønne interesser denne strid. Nu er der håb om langsomme forbedringer af skovnaturen.

Læs nyhed: Skovene har det elendigt

 

Årsrapport 2013

Støt DN

Danmarks Naturfredningsforening har brug for din støtte.

For kun 1 krone om dagen kan du være med til at gøre en forskel for naturen og miljøet.

Bliv medlem