Resultater

Danmarks Naturfredningsforening kæmper for en rig natur og et rent og sundt miljø. Læs her om resultaterne af vores arbejde.

Resultater i 2016

De lollandske alper er fredet
Natur- og Miljøklagenævnet har netop besluttet at frede De lollandske alper. Ikke bare den del, som Lolland Kommune pegede på, men et langt større område. Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over, at det historiske landskab slipper for at ende som grusgrav.

De nordjyske ’bjerge’ fra istiden er fredet
Natur- og Miljøklagenævnet freder nu Søheden Skov i Brønderslev Kommune. Dermed er de 16.000 år gamle natur- og landskabsværdier i Jyske Ås bevaret for altid.

DN fik Matas til at fjerne mikroplast fra egne produkter
Efter et godt råd fra DN’s eksperter udfasede Matas mikroplast fra sine egne produkter.
 

Politikerne aflyser det store kystudsalg
Danmarks Naturfredningsforening er glade for, at politikerne i ny aftale om planlov har lyttet til befolkningen og delvist droppet planer om store lempelser i den nuværende beskyttelse af kystnatur.

Verdens største labyrint med i Giftfri Have
Som landets anden virksomhed har Samsø Labyrinten tilmeldt sig Giftfri Have ved at holde den 60.000 m2 store labyrint fri for sprøjtegift.

Naturen vinder i sag om Værnengene
Naturen blev den store vinder i Landsretten, da et slaget om Værnengene endeligt blev afgjort onsdag.
 

Kalundborg Forsyning med i Giftfri Have
Kalundborg Forsyning har som den første virksomhed besluttet sig for at støtte op om kampagnen Giftfri Have. Håbet er at flere virksomheder vil følge trop og bidrage til kampagnens popularitet.

”Naturens internationale kampdag” slog alle rekorder
Der blev registreret godt 11.000 dyr, planter og levesteder, da DN i søndags fejrede den internationale dag for biodiversiteten.

Årets affaldsindsamling var en kæmpe succes
Årets Affaldsindsamling blev en kæmpe succes. De rekordmange deltagere fandt over 181 tons affald over hele landet, hvilket giver stor tilfredshed i Danmarks Naturfredningsforening.

Nyt projekt skal redde dyreunger fra høstmaskiner
Hver år dør utallige dyreunger, når høstmaskinerne triller ud på markerne, men et nyt projekt skal finde en måde at redde dem.

Store støtter til affaldsindsamlingen
Affaldsindsamlingen vokser sig større og større for hvert år. Flere vil gerne hjælpe til, og DN får støtte fra nogle af de helt store spillere.

Rekordmange deltagere til årets affaldsindsamling
Den stigende interesse og opmærksomhed omkring Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling er virkelig til at mærke i år med 123.000 tilmeldte skolebørn.

Ny aftale sætter biodiversitet på flaske
Et nyt samarbejde mellem projekt Biodiversitet Nu og vinen Sunrise skal skabe opmærksomhed om vores app NaturTjek i mere end 600 dagligvarebutikker over hele landet.

Klagen over landbrugspakken sendt til EU
Danmarks Naturfredningsforening har netop sendt en klage over den nye landbrugspakke til EU for at stride mod reglerne for miljøbeskyttelse.

Kystkampagnen sikrer DN flere medlemmer
Danmarks Naturfredningsforenings kampagne for at redde de frie danske kyster har nu sikret det højeste medlemstal i fire år. Det skaber glæde hos både foreningen og medlemmerne.

Danskerne slog ring om kysterne
Flere tusinde danskere drog søndag til vandet for at tænde bål og fakler for de frie kyster.

 

Resultater i 2015

Allerød Lergrav: Et stykke Danmarkshistorie er fredet
Afgørelsen er truffet. Allerød Lergrav i Nordsjælland skal bevares for eftertiden med en fredning.

 

Fortidens spor fredes på Vestfyn
På Wedellsborg Banker ved Gelsted på Fyn kan man stadig se synlige spor af højryggede agre fra den tidlige middelalder. Nu er det forhistoriske og smukke område fredet for eftertiden.

123.310 underskrifter for frie kyster til regeringen 
Danmarks Naturfredningsforening har fredag afleveret underskrifter for frie kyster til Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

150.000 danskere tog ud i naturen
Træklatring, orienteringsløb og sælsafari. Søndag den 13. september vandrede tusindvis af danskere ud i det fri til Naturens Dag, der samtidig blev kulminationen på en uge, hvor mere end 100.000 børn fandt vej ud i naturen.

DN samarbejder med landmænd om 27 kilometer naturstriber
En række grønne organisationer og 47 landmænd har sammen skabt 27 kilometer naturstriber i Herning Kommune. Formanden i DN Herning ser projektet som en stor succes.

Jyske oddere på fri fod
Tre unge oddere blev i juni sat på frie svømmefødder i Vestsjælland for at få flere oddere i den østdanske natur. Danmarks Naturfredningsforening og Aqua Akvarium står bag hjælpeaktionen Projekt Odder.

Pant på tyske dåser en realitet
En ny aftale mellem danske og tyske myndigheder sikrer, at danske forbrugere fremover også betaler pant på dåser, købt i Tyskland. Danmarks Naturfredningsforening har gennem en årrække kæmpet for et pantsystem. Hidtil er de tyske dåser nemlig i stort omfang endt i den danske natur.

Et stykke Danmarkshistorie er fredet
Ærøskøbing er et levende eksempel på en dansk middelalderby, hvor den gamle bygrænse ud mod det åbne land stadig er intakt. Nu er bygrænsen fredet med al sin herlighed i et smukt landskab og med sin unikke kulturhistorie.

Sjældne orkidéer i Hjørring er fredet
I Nørlevkæret syd for Hirtshals finder man en af Danmarks største koncentrationer af vildtvoksende orkidéer. De har nu fået Fredningsnævnets blå stempel på, at de er fredet. Det betyder, at området fremover skal naturplejes, så den store rigdom af orkidéer og sjældne planter kan overleve.

132 ton affald og 120.000 dåser er fjernet fra i naturen
132 ton affald og over 120.000 dåser flød i den danske natur - indtil for to uger siden, hvor omkring 110.000 mennesker landet over hjalp til ved Danmarks Naturfredningsforenings nationale affaldsindsamling..

Klimaminister indstiller DN til nordisk naturpris
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen indstiller Danmarks Naturfredningsforening til nordisk natur- og miljøpris for arbejdet med klimakommuner

En halv million har set film om økologi
Danmarks Naturfredningsforenings tegnefilm om økologi blevet set en halv million gange.

 

Et stykke istid er fredet
I Brønderslev Kommune ligger Søheden Skov, der nu er fredet for sin unikke naturværdi. Det er Danmarks Naturfredningsforening og Brønderslev og Frederikshavn Kommuner, der i et tæt samarbejde har fredet Søheden Skov.

Resultater i 2014

Naturen vandt i Vedbæk
Det tog fire år at frede det smukke naturområde ved den gamle Forsvarskommando i Vedbæk i Nordsjælland. Den 4. december landede afgørelsen som en julegave i postkassen hos de to lokalafdelinger i Danmarks Naturfredningsforening, der foreslog fredningen.

Beskyttet vandhul bevares
Natur og Miljøklagenævnet har givet Danmarks Naturfredningsforening ret i, at beskyttet natur ikke bare kan fjernes. Sagen viser, at det i Danmark er meget svært at sikre den beskyttede natur, hvis ikke grønne organisationer som DN passer på.

Sjælden sø får en ny chance
En sand naturperle er blevet skånet for yderligere forurening. Danmarks Naturfredningsforening i Aabenraa i Sønderjylland har fået medhold fra Natur- og Miljøklagenævnet og sikret en tidligere lobeliesø en lysere fremtid.

Øko-kommunen er blevet voksen
I samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening har Lejre Kommune gennem tre år arbejdet på at skabe en økologisk kommune. Nu viser resultaterne sig.

Bjergene ved Stensballe i Horsens er fredet
Det smukke og dramatiske landskab ved Stensballe i Horsens er med en fredning nu beskyttet imod det byggeri, som kommunen havde planer om at opføre i bakkerne.

De lollandske alper er fredet
Lindet-området ved Ravnsby Bakker på Lolland skal fredes. Fredningen sikrer, at det flotte og uberørte landskab ikke ødelægges af Region Sjællands planer om råstofgravning.

Naturen i Danmark har fået en plan
Danmarks Naturfredningsforeningen har gennem mere end et årti arbejdet for en samlet plan for den danske natur. Regeringen har med Naturplan Danmark leveret - og med udspillet kan den første solide prop være sat i mange års tab af naturværdierne.

Hobbit-landskab i Aabenraa er fredet
Fladstensdalen i Sønderjylland er et imponerende tunneldalslandskab med dramatiske skrænter og en naturrig ådal tæt på Aabenraa by. Nu er 235 hektar af Fladstensdalen fredet og dermed beskyttet imod yderligere bebyggelse. 

Stor sejr til Vestegnens Moser
Med fredningen af Kathrinebjerg Enge og Nybølle Å er der sat endelig fed streg under beskyttelsen af alle de mange fine naturperler mellem Ledøje, Vridsløsemagle, Sengeløse og Herringløse, som tilsammen udgør Vestegnens Moser vest for København.

Et unikt stykke Danmarkshistorie er nu fredet
På Wedellsborg Banker ved Gelsted på Fyn er der synlige spor af højryggede agre fra den tidlige middelalder, og der er velbevarede gravhøje fra bronzealderen og yngre jernalder. Nu er der med fredningen sat endegyldigt punktum for planer om råstofgravning i området.

180.000 danskere fandt vej ud i naturen
Træklatring, kajakroning, orienteringsløb og sælsafari. Søndag den 14. september deltog tusindvis af danskere i Naturens Dag, som er arrangeret Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. I ugen op til fandt mere end 130.000 børn ud i naturen.

Frivillige hjælper naturen
I sommerhalvåret har flere end 700 frivillige i Danmarks Naturfredningsforening plejet naturen, og 150 har vandret igennem 45 af landets fredninger på kryds og på tværs for at tjekke naturområdernes tilstand.

Naturen åbner sig for besøgende på Anholt
I 2012 rejste Danmarks Naturfredningsforening forslag om at frede 163 hektar af vestkysten på Anholt for at forhindre, at byggeplaner for boliger op ad skrænten bag havnen blev til virkelighed på den smukke og uberørte kyststrækning. Nu er området fredet. 

Storkens spisekammer er fredet
Naturen og det åbne landskab i Værebro Ådal er blevet fredet. Med 11 kilometer nye stier får borgerne bedre adgang til den smukke ådal, og dyre- og plantearter bevares for eftertiden i området, der giver føde til et af Danmarks få ynglende storkepar.

Landbrugsstøtten bliver lidt grønnere
Ved at udnytte fleksibiliteten i EU’s landbrugsstøtte er døren nu åbnet for at skabe mere økologi, mere natur og dermed en grøn omstilling af landbruget. Danmarks Naturfredningsforening har kæmpet for, at dette skulle blive en realitet.

En naturperle er fredet for altid
Mellem Aarhus og Skanderborg ligger en sand perle af et landskab med store naturværdier, kulturhistorie fra oldtiden og spændende geologi fra seneste istid. Fredningsnævnet har netop besluttet at frede naturområdet.

Holbæk Fælled er nu endelig fredet
I 2009 foreslog Danmarks Naturfredningsforening at frede Holbæk Fælled. En ny lokalplan tillod byggeri, og naturområdet risikerede dermed at blive bebygget. Fredningen blev først gennemført, men siden påklaget og bremset. Først nu slår Natur- og Miljøklagenævnet afgørelsen fast og bakker op om Danmarks Naturfredningsforenings synspunkter i fredningssagen.

Assistens Kirkegård er nu fredet
Assistens Kirkegård på Nørrebro i København er nu fredet. Dermed er det lykkedes Danmarks Naturfredningsforening blandt andet at afværge en supercykelsti igennem den gamle kulturhistoriske perle. Natur og Miljøklagenævnet bakkede enstemmigt op om fredningen.

25.000 gjorde forårsrent i naturen
Tusindvis af frivillige gav naturen den store forårsrengøring på Danmarks Naturfredningsforenings store, årlige affaldsindsamling .

Enestående natur slipper for ploven
De enestående Værnengene i Vestjylland er nu sikret mod opdyrkning. Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening står bag kampen for at sikre Værnengene.

Hammer Bakker fredet - igen
Modernisering af fredningen af Hammer Bakker ved Aalborg sætter et endeligt punktum for byggeri i det smukke kulturhistoriske landskab.

Sejr for Limfjorden
Danmarks Naturfredningsforening i Skive-Salling har vundet en vigtig sag for Limfjorden. Udledningen af tonsvis af koncentreret saltvand og giftige tungmetaller til fjorden er nu sat i bero, og Natur- og Miljøklagenævnet vil have dokumenteret, at udledningen ikke skader, før det kan fortsætte.

Danmark har fået en naturfond
Danmark har fået en naturfond, Den Danske Naturfond, som gennem opkøb af områder, skal give naturen mere plads og bedre vilkår. Danmarks Naturfredningsforening har arbejdet hårdt for, at naturfonden skulle blive til virkelighed.

Resultater i 2013 

Dødt ved bliver i skovene efter storm
Stormene i 2013 væltede mange træer i skovene. Danmarks Naturfredningsforening fik – sammen med andre – Naturstyrelsen til at efterlade de fleste til glæde for livet i skoven.

Ugunstige skove – når sandheden kommer frem
I 2013 lykkedes det at få Naturstyrelsen til at fortælle EU sandheden om naturen i de danske skove: Det står galt til.

EU’s fiskerireform - den bedste nogensinde
EU har i 2013 revidereret EU's fiskeripolitik. Danmarks Naturfredningsforening har som del af det grønne netværk OCEAN2012 bidraget til, at det blev den bedste fiskeripolitik, EU endnu har set.

Ny muslingepolitik – et skridt i den rigtige retning
Regeringen kom i 2013 med en politik for muslingefiskeri, som er et positivt skridt i den rigtige retning. Danmarks Naturfredningsforening har gennem flere år presset for at få den skadelige muslingeskrabning ud af de internationale Natura 2000 beskyttelsesområder.

Ulven får opholdstilladelse i Danmark
Danmarks Naturfredningsforening har i 2013 sammen med blandt andet landbruget og skovforeningen i enighed lavet en indstilling til Vildtforvaltningsrådet om en plan for ulven i Danmark.

Ni unikke områder blev fredet
I 2013 vandt Danmarks Naturfredningsforening 9 sager om fredninger og har derigennem sikret værdifulde landskaber og natur-og kulturhistoriske områder.

Ni sager om fredninger blev rejst
I 2013 rejste Danmarks Naturfredningsforening ni fredningssager. Sagerne spænder over en buket af landskabsfredninger, kulturhistoriske fredninger og fredninger af vigtige naturperler.

Ringere beskyttelse af drikkevandet blev afværget
Det lykkes Danmarks Naturfredningsforening sammen med vandselskabernes forening, Danva, og Kommunernes Landsforening, KL, at sikre at beskyttelsen af drikkevandsområder overalt i Danmark ikke bliver forringet. 

Natur- og Landbrugskommissionen udgav anbefalinger
Danmarks Naturfredningsforening sad med i Natur- og Landbrugskommissionens følgegruppe, og i april 2013 udgav kommissionen sine anbefalinger.

Skifergas: Prøveboringer kræver vurdering af påvirkning af miljøet
Protester fra Danmarks Naturfredningsforening og andre gjorde indtryk på Byrådet i Frederikshavn. Byrådet besluttede, at miljøkonsekvenserne skulle være klarlagt, inden energiselskabet Total kunne gå i gang med prøveboringer efter skifergas.

Støt DN

Danmarks Naturfredningsforening har brug for din støtte.

For kun 1 krone om dagen kan du være med til at gøre en forskel for naturen og miljøet.

Bliv medlem