Om at sanke gran

At samle – eller sanke, som det også hedder – vilde planter til at spise er en ældgammel tradition. Der gælder dog visse regler, man skal huske:

  • I offentlig skov må man samle kogler og nedfaldne grene i behersket omfang. Ifølge ’Jyske Lov’ er det, hvad der kan være i en hat. I dagens Danmark svarer det til en bæreposefuld.
  • Man må gerne klippe grene af væltede træer, dog ikke på steder, hvor der produceres pyntegrønt.
  • I private skove skal man spørge om lov, før man tager noget med hjem.
  • Størstedelen af private nåleskove er plantager med juletræer og pyntegrønt, og her er det ikke lovligt at sanke.
  • Hold dig fra taks – den er giftig.
  • Undgå at plukke ved marker, der er sprøjtede.
  • Undgå at plukke ved trafikerede veje.
  • Brug din sunde fornuft og vis hensyn til dyr og planter, når du sanker.




Naturkatapulten

Naturkatapulten er støttet med tilskud fra Tips- og lottomidler til friluftsliv.

Naturoplevelser med gran og kogler


Først skal træet vises, siden skal det spises’. Mange børn har nok undret sig over den sætning, når de gik rundt om juletræet og sang Peter Fabers ”Højt fra træets grønne top”. Sætningen hentyder til, at man tidligere pyntede træet med spiselige godter såsom nødder, rosiner og røde æbler. Børnene måtte så ”plyndre træet”, når man var færdige med at danse om træet.

Men faktisk kan man spise træet! De spæde skud om foråret er den mest interessante spiselige del af nåletræer. De smager syrligt og lidt harpiksagtigt af gran, men når skuddene opvarmes, ændres smagen over mod det sødlige og bæragtige.

Foto af Morten Holtum fra den spændende og inspirerende bog Mad med gran fra Forlaget Vingefang.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 




Snitteregler:

  • Sid ned, når du snitter
  • Hold afstand til andre
  • Snit væk fra dig selv
  • Hold kniven ved det, du snitter
  • Sæt kniven i skeden, når den ikke bruges
  • Den voksne har ansvaret
  • Hav plaster parat, hvis uheldet er ude